Di Sebalik Batu Terapung???

Posted by nurjannatul zahra Tuesday, June 28, 2011
Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera...

Alhamdulillah, syukur ke hadrat Ilahi, kerana masih lagi diberi kesempatan masa untuk hidup di muka Bumi Allah Taala dengan segala pinjaman daripadaNya. Selawat serta salam ke atas junjungan besar, Muhammad SAW, kaum kerabat Baginda, para sahabat, tabii, tabi'in serta para mujahid mujahidah yang tidak pernah kenal erti penat lelah dalam berjuang.

Dalam kesibukan media massa bermain dengan isu BERSIH 2.0, kita 'lari' sekejap kepada isu besar ummat Islam, iaitu peristiwa Isra' Mikraj. Sedar atau tidak, sejarah atau peristiwa penting Islam semakin kita lupakan dek arus globalisasi. Fahaman sekularisme yang terus-terusan menular membuatkan kita rasa biasa pada benda yang HARAM dan rasa malas pada perkara yang HALAL. Sungguh hebat penangan Kamal al-Tartuk.

Salam Isra' Mikraj daripada saya kepada para pembaca sekalian. Hari ini, 27 Rejab 1432 bersamaan 29 Jun 2011, merupakan tarikh azimat bagi kita sebagai Muslim dan ummat Nabi Muhammad. Pengorbanan dan keistimewaan Muhammad SAW terserlah dalam sejarah Isra' Mikraj ini.

"Maha Suci Allah yang telah menjalankan hambaNya (Muhammad) pada malam hari dari Masjid al-Haram (di Mekah) ke Masjid al-Aqsa (di Palestin), yang Kami berkati sekelilingnya untuk memperlihatkan kepadanya tanda-tanda (kekuasaan dan kebesaran) Kami. Sesungguhnya, Allah jualah yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui."
(al-Israa' : 1)

Namun, dalam kesempatan kita untuk memahami dan menghayati ibrah di sebalik Isra' Mikraj, ada pula anasir ataupun medium luar yang cuba menggoyahkan keimanan kita atas peristiwa tersebut, dengan mewar-warkan berita yang tidak tepat. Mungkin juga dakyah daripada pihak Israel yang suka menghuru-harakan dan mengucar-kacirkan aqidah ummat Islam.

Batu Terapung atau juga dikenali sebagai Batu Tergantung cukup sinonim dengan peristiwa Isra' Mikraj ini. Namun, gambar-gambar yang tersiar di Internet, yang menunjukkan Batu Terapung tersebut adalah palsu semata-mata.


Gambar 1 : Gambar Palsu


Gambar 2 : Gambar yang diambil
dari sudut yang lain


Gambar 3 : Gambar diambil
dari sudut yang berbeza


Gambar 4 : Gambar yang diambil
dari sudut yang lain


Gambar 5 : Berbeza dari Gambar 1

Gambar-gambar Batu Terapung yang palsu telah berjaya didedahkan. Oleh itu, mana satu gambar Batu Terapung yang asli?

Gambar 6 : Batu Terapung yang Asli lagi Benar
yang terlibat dalam peristiwa Isra' Mikraj

***********************************************************************************

Berikut adalah soal-jawab dari seorang hamba Allah dengan Dato’ Dr. Haron Din mengenai Batu Terapung / Tergantung seperti yang dinyatakan dalam sejarah Isra’ Mikraj baru-baru ini.

SOALAN:

Dato’, saya telah melihat gambar dalam internet dan mendengar beberapa ceramah Israk Mikraj, ada penceramah menunjukkan gambar batu besar yang tergantung-gantung di Masjidil Aqsa, Baitulmaqdis. Adakah benar batu itu tergantung-gantung (tidak berpihak di bumi) dan terlepas daripada tarikan graviti. Pohon Dato’ perjelaskan apakah yang sebenarnya. – ZAINAL AHMAD


JAWAPAN Dato’ Dr Haron Din:


Tempat Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam Dimikrajkan

Ulama umumnya berpendapat Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam bermikraj dari satu tempat di Baitulmaqdis yang disebut sebagai Qubbatul Mikraj (kubah tempat dimikrajkan). Tempat itu juga dikenali sebagai Sakhrah Baitulmaqdis.


Pengalaman Al-Imam Abu Bakar Ibnul ‘Arabi

Dalam kitab al-Israk wal-Mikraj oleh Khalid Saiyyid Ali di halaman 82, atas tajuk yang bermaksud ‘Tempat Nabi bermikraj’, disebut di bawahnya suatu penulisan (yang bermaksud): “Berkatalah al-Imam Abu Bakar Ibnul ‘Arabi, ketika membuat penjelasan (syarah) Kitab al-Muwattak oleh Imam Malik disebutkan, batu besar di Baitulmaqdis adalah suatu keajaiban Allah SWT.

“Batu itu berdiri sendiri di tengah-tengah Masjidil Aqsa, tergantung-gantung dan terpisah daripada semua bahagiannya dengan bumi. Tidak ada yang memegangnya, melainkan Yang Memegang langit, daripada jatuh menimpa bumi.”

“Di puncaknya dari arah selatan, itulah tempat kaki Nabi Sallallahu ‘Alaihi Wasallam berpijak untuk menaiki Buraq, di sebelah itu agak condong. Dikatakan kerana kegerunannya atas kehebatan baginda Sallallahu ‘Alaihi Wasallam maka batu itu tergantung, saya sendiri takut untuk berada di bawahnya, kerana takut batu itu menghempap saya kerana dosa-dosa saya.”

“Setelah beberapa ketika kemudian, saya pun memberanikan diri dan masuk berteduh di bawahnya, maka saya dapat melihat pelbagai keajaiban. Saya dapat menyaksikan ia dari semua arah. Saya benar-benar melihatnya terpisah dari bumi. Ada arah yang lebih jauh terpisah dari bumi daripada arah yang lain.

Inilah penulisan yang saya rujuk daripada penulisan seorang ulama besar yang dikenali dengan nama Ibnul ‘Arabi. Daripada sinilah timbul cerita demi cerita yang menyatakan batu tempat Nabi Muhammad Sallallahu ‘Alaihi Wasallam tergantung-gantung. Itu adalah cerita dahulu. Ada sandarannya, ada catatannya dalam kitab-kitab yang berautoriti, termasuk daripada kitab yang saya sebutkan tadi.


Batu Terapung Pada Hari Ini Dari Pengalaman Dato’ Dr Haron Din

Ada pun mutakhir ini, saya sendiri berpengalaman, telah masuk dan melihat batu tersebut, yang sekarang tempat itu dikenali sebagai Qubbatul Sakhrah (kubah yang di bawahnya ada batu). Sekarang ini sudah berada di belakang daripada Masjid al Aqsa.

Jika dilihat Masjid al-Aqsa, imam akan dilihat berada nun jauh daripada arah kiblat dan berakhir kawasan masjid dengan Qubbatul Sakhrah ini.

Meneliti Batu Terapung

Saya telah memasuki tempat ini, berpeluang melihat batu itu dan masuk ke bawahnya. Memang batu itu benar-benar wujud dan terletak di tengah-tengah bangunan. Gambaran sekarang ini, batu itu jika dilihat daripada bawah, seolah-olah seperti sebuah payung besar, seperti gua yang kita berada di bawahnya. Saya menganggarkan keluasan tempat itu, sebesar ruang solat untuk 20 atau 25 orang, jika untuk masuk bersesak-sesak boleh sampai 150 orang.


Keadaan Berubah

Merenung batu itu dengan cermat, saya dapati ia sekarang terletak di atas fondisi konkrit batu yang kukuh. Di segenap arahnya berpijak ke atas fondisi itu dan tidak nampak pun ia tergantung seperti yang dijelaskan di atas. Semasa lawatan itu, saya kebetulan bertemu dengan Imam Besar Masjid al-Aqsa yang berada di situ, di samping pemandu pelancong kami. Mereka menyatakan memang dahulu batu besar yang macam payung itu tergantung-gantung.


Kegerunan Hati Manusia

Oleh kerana banyak pembesar-pembesar negara dan banyak pelawat-pelawat luar datang, mereka terperanjat dan amat gerun dengan keadaan batu itu, banyak yang tidak berani masuk di bawah batu itu, kerana takut tiba-tiba batu itu menghempap. Memandangan hal keselamatan penting dan mengelak daripada berlakunya berbagai tanggapan orang ramai ke atas keadaan yang unik itu, maka pihak berkuasa mengambil tindakan membina fondisi yang menyambung batu itu dari bumi.

Gambar 7 : Batu Terapung dari sudut atas

Mengapa Berubah?

Ketakutan pembesar-pembesar zaman ini samalah seperti yang dirasai oleh al-Imam Aku Bakar Ibnul ‘Arabi seperti dalam bukunya.

Maka atas itulah batu tersebut sudah tidak lagi kelihatan tergantung-gantung, tetapi ia menjadi seperti sebuah bangunan yang di bawahnya boleh dimasuki, ia kelihatan seperti sebuah batu biasa yang dapat dilihat. Wallahua’lam.

***Sumber : http://www.qhazanah.com/?p=1349

**************************************************************************************

Oleh itu sahabat-sahabat, dalam apa jua maklumat yang ingin kita perolehi, perlu dikaji dan dianalisis terlebih dahulu sumbernya kerana boleh jadi, maklumat itu salah dan merupakan salah satu cara pihak musuh untuk mengelirukan kita daripada kebenaran.

Yang Hak tetap Hak, dan yang Batil tetap Batil. Hak dan Batil tidak boleh dikombinasikan ibarat air dan minyak yang tidak dapat bercantum walaupun ditukar-tukar molekul-molekulnya. Subbahanallah... Indah sekali ciptaan Allah..

Semoga, pendedahan ini membuka mata kita sebagai seorang Muslim bahawa pihak musuh, yakni Israel telah lama melancarkan 'perang' terhadap ummat akhir Muhammad SAW. Adakah kita masih lagi duduk bersenang-lenang dan menunggu masa untuk dijatuhkan oleh pihak musuh? Fikir-fikirkan..

"Islam DATANG dengan DAGANG
&
akan KEMBALI dengan DAGANG..."

Wassalam...

0 comments

Post a Comment

About Me

My Photo
nurjannatul zahra
Setiap jiwa yang dilahirkan telah tertanam dengan benih untuk mencapai keunggulan hidup.Tetapi benih itu tidak akan tumbuh seandainya tidak dibajai dengan keberanian
View my complete profile